Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚstav biochemie a mikrobiologie  → Akreditovaná laboratoř

Zkušební laboratoř ÚBM FPBT VŠCHT Praha

Laboratoř je akreditována podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018 Českým institutem pro akreditaci o.p.s. jako zkušební laboratoř č. 1316.3

Činnost ZL ÚBM je rozdělena do dvou laboratoří:

  •  Laboratoře mikrobiologie 
  •  Laboratoře geneticky modifikovaných organismů (GMO)

Laboratoř mikrobiologie:

Mikrobiologické analýzy potravin 

  • Stanovení celkového počtu mikroorganismů v potravinách, pokrmech, krmivech  a PBU*
  • Horizontální metoda průkazu a stanovení Listeria monocytogenes v potravinách, pokrmech, krmivech  a PBU
  • Stanovení počtu kvasinek a plísní v potravinách, pokrmech, krmivech  a PBU
  • Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Salmonella v potravinách, pokrmech,krmivech  a PBU
  • Stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků v potravinách, pokrmech, krmivech  a PBU
  • Stanovení počtu Listeria monocytogenes v potravinách, pokrmech, krmivech  a PBU
  • Horizontální metody pro průkaz a stanovení bakterií čeledi Enterobacteriacae potravinách, pokrmech, krmivech  a PBU
  • Stanovení počtu β-glukuronidázopozitivních Escherichia coli v potravinách, pokrmech, krmivech  a PBU
  • Stanovení počtu presumptivního Bacillus cereus v potravinách, potravinářských surovinách a   krmivech
  • Stanovení počtu bakterií r.Lactobacillus v potravinách a pomrmech, potravinových doplňcích

* PBU   předměty běžného užívání

 Mikrobiologické analýzy pitné vody, balené vody  v plném rozsahu platné legislativy

  • Stanovení indikátorů fekálního znečištění (fekální streptokoky, Escherichia coli a koliformní bakterie)
  • Stanovení kultivovatelných mikroorganismů při 22 °C a 36 °C 
  • Stanovení Clostridium perfringens 

Mikrobiologické analýzy balených vod, bazénové vody

  • Stanovení  kultivovatelných mikroorganismů při 36 °C
  • Stanovení  počtu koagulázopozitivních stafylokoků
  • Stanovení  počtu Escherichia coli
  • Stanovení  počtu  Pseudomonas aeruginosa

Stanovení  mikrobiální kontaminace 

v prostředí potravinářských provozoven a komunálních budov

Mikrobiologická analýza ovzduší

  • Stanovení celkové koncentrace směsné populace plísní
  • Stanovení celkové koncentrace směsné populace plísní

Kosmetika, kosmetické a zdravotnické přípravky

  • Průkaz mikroorganismů sledovaných v kosmetických produktech a zdravotnických přípravcích
  • Zkouška účinnosti konzervace zátěžovým testem

Identifikace mikroorganismů metodou hmotnostní spektometrie MALDI-TOF

Laboratoř geneticky modifikovaných organismů (GMO):

  • Důkaz a kvantifikace GMO metodou PCR v potravinářských surovinách, potravinách a krmivech
  • Kvantifikace GMO metodou real-time PCR v potravinářských surovinách, potravinách a krmivech

Pracoviště GMO je zařazeno do seznamu laboratoří s oprávněním vykonávat činnost kontroly přítomnosti a kvantifikace transgenů v povoleném rozsahu pro Ministerstvo životního prostředí.

Kontakt:

Mikrobiologická laboratoř: Ing. Jana Kadavá, tel. +420 220 445 200

Laboratoř GMO: Ing. Kamila Zdeňková, PhD., tel. +420 220 445 196

Kontakty na akreditovanou Metrologickou a zkušební laboratoř VŠCHT pro chemické analýzy naleznete ZDE.

Osvědčení:

Recenze:

ZL ÚBM se vedle akreditovaných laboratorních analýz významně podílí na spolupráci se subjekty (zákazníky) v oblasti vzdělávání. Je pořadatelem řady odborných kurzů v oblasti mikrobiologie, které jsou vždy organizovány v souladu s potřebami zákazníků. Kurzy probíhají vždy ve 2 částech – teoretická a praktická v posluchačských laboratořích.

Členové týmu laboratoře se jako experti velmi aktivně podílí i na vzdělávání mikrobiologických pracovníků potravinářských laboratoří ze/v zahraničí – např.  Saudská Arábie, přednášky a a  laboratorní kurzy. Tyto kurzy jsou zaměřeny na detekci patogenů v potravinách. Současně se podle požadavků zákazníka věnují i zavádění nových metod a jejich validaci (pravidelné kursy pro evropské a africké mikrobiology a manažery firmy Coca Cola)

Dále populární formou organizujeme i výukové kurzy pro studenty středních škol v rámci rozšíření jejich znalostí v oblasti přírodních věd, zejména v oblasti mikrobiologie potravin.

Aktualizováno: 10.9.2024 12:28, Autor: Michal Strejček

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum